sábado, 18 de abril de 2009

BALANÇ D'INFRAESTRUCTURES: MADRID 10 - PAÏSOS CATALANS 0


El nou ministre espanyol de Foment, José Blanco, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre han desbloquejat una desena de projectes d'infraestructures de transport d'aquesta regió espanyola que estaven paralitzats. Mentrestant Catalunya, el País Valencià i les Illes segueixen esperant


Durant la compareixença d'ambdós dirigents, Aguirre del PP va assegurar que “tinc la il·lusió i l'esperança que, aquesta vegada, el Pla de Rodalies es farà de debò”. Amb un somriure sorneguer el ministre espanyol José Blanco va respondre “jo també tinc esperança que Esperanza confiï amb nosaltres”.

Mentrestant, Catalunya, les Illes i el País Valencià segueixen patint un dèficit importantíssim d'infraestructures. Començant per les Rodalies RENFE, que en els últims anys han anat perdent usuaris a causa del seu mal servei i el descens de la qualitat. De fet, Rodríguez Zapatero va prometre al Juliol del 2007 que al gener del 2008 la gestió de Rodalies RENFE seria traspassada a la Generalitat de Catalunya. Una promesa més que se suma als múltiples compromisos incomplerts de l'executiu espanyol amb la Generalitat de Catalunya.

A Madrid: més metro, més tren, més AVE, ampliació de l'Estació d'Atocha, més carreteres i un nou Aeroport

En canvi, a Madrid es presentarà a la primera quinzena de maig el nou Pla de Rodalies de Madrid, que suposarà la construcció de 115 Km de via i una inversió de 5.000 milions d'euros. També destaca l'acord assolit amb el tancament de la carretera de circumvalació M-50 mitjançant la construcció de la M-61. Al mateix temps, la xarxa de Metro de la ciutat s'allargarà i es construirà un nou aerport entre els municipis d'El Alamo i Navalcarnero. També es posarà en marxa l'ampliació de l'Estació d'Atocha, quan s'estima que ha d'arribar l'AVE a la capital del País Valencià.

A casa nostra: ni Rodalies, ni Aeroport Hub Internacional, ni Estació de la Sagrera, ni autopistes gratuïtes, ni ports, ni TGV València-Barcelona...

En aquests moments, es desconeix quan es farà efectiu el traspàs de Rodalies a la Generalitat. Un traspàs que no inclouria l'ampliació de la xarxa ni la construcció de més vies. L'Estat espanyol tampoc té previst convertir l'Aeroport de Barcelona en un aeroport de primera ni cedir un pam en la gestió a la Generalitat i a l'Ajuntament de la capital catalana. Mentrestant, no hi ha data per la inauguració de l'Estació de la Sagrera, una terminal que hauria de ser el punt neuràlgic de l'Alta Velocitat. Tampoc se sap quan Catalunya, les Illes i el País Valencià tindran la gestiió completa i lògica dels ports. I la llista de dèficit en infraestructures és més llarga. inalment, centenars de milers de catalans segueixen pagant cada dia per circular per autopistes. A dia d'avui no hi ha cap calendari per al rescat d'aquests peatges. Així doncs, en aquests moments en l'únic en què són líders Catalunya i València, pel que fa les infraestructures, és en taxes i peatges.







Font: http://www.cronica.cat/noticia/Balanc-dinfraestructures-Madrid-10---Paisos-Catalans-0


1 comentario:

Ramon dijo...

Ja que no hi ha, ni hi haurà, inversió del govern espanyol en infrastructures, suggereixo un canvi de prioritats en la gestió del pais. Oblidem el model productivista massiu, canviem la quantita per la qualitat, siguem el que un antic director general meu en deia "siguem pocs i ben pagats." Per exemple, engeguem la fabrica de SEAT a Andalusia, on les fàbriquetes encara fan il·lusió, pero conservem-ne el centre de disseny i les direccions generals. Tinguem present que com mes massiu sigui el nostre model economic, mes espanyols tindrem a Catalunya, pel que es evident que cal anar en sentit contrari.
Sobre els peatges, val a dir que el Govern de la Generalitat, tant els de CiU com els del PSOE, han tingut oportunitats de sobra per a rescatar-los, pero que s'han estimat mes no fer-ho a canvi de que les empreses fecin mes autopistes. Una altra vegada el model massiu i les seves exigencies quan el que necessitem no son mes autopistes sino menys cotxes. Tampoc necessitem la nova terminal del aeroport, el que necessitavem es que la antiga tingues vols directes a ciutats importants. Sempre errem el tret.