jueves, 17 de mayo de 2012

LES PENSIONS DELS CATALANS, EN PERILL


Les pensions dels catalans, en perill

El Cercle Català de Negocis denuncia que l'Estat inverteix el Fons de Reserva de la Seguretat Social en deute públic espanyol, un producte de "baixa solvència financera"

 

 

 
Alícia Sánchez-Camacho ho va voler deixar clar dimecres al Parlament: l'Estat amenaça amb no fer front al pagament de les pensions dels catalans si Catalunya constitueix una hisenda pròpia. A banda de la resposta del president Mas, que va haver de recordar a la líder del PPC que les pensions es paguen a partir de cotitzacions i no pas d'impostos i que per tant, fins i tot amb hisenda pròpia a Catalunya això ho seguiria pagant Madrid mentre el govern espanyol gestioni les cotitzacions, el cas és que les pagues dels pensionistes catalans sí que corren perill, però no pas per "l'agenda separatista" que tant preocupa Sánchez-Camacho, sinó per la gestió inadequada que fa el govern espanyol del Fons de Reserva.

Segons l'informe 'Romandre a Espanya posa en risc les Pensions dels Catalans', elaborat pel Centre Català de Negocis (CCN), l'Estat té invertit el Fons de Reserva de la Seguretat Social en deute públic espanyol, cosa que posa en perill el pagament de les pensions. Aquest Fons de Reserva es nodreix del superàvit entre les cotitzacions i les pensions i ha de servir per poder afrontar situacions de dèficit entre el que entra i el que surt. En l'actual context de crisi, el saldo de la Seguretat Social està minvant ràpidament i el fet que el Fons de Reserva estigui invertit en operacions  de "baixa solvència financera", segons totes les agències de ràting, fa que el CCN consideri que l'actual sistema de pensions estigui en perill.

Inversions contràries a la normativa

Cal tenir en compte que, tal i com denuncia el CCN, invertir el Fons de Reserva en deute públic espanyol és contrari a la llei, ja que la normativa permet invertir aquests diners per generar interessos que alimentin el propi fons, però sempre en títols "de qualitat creditícia elevada", i la inversió s'ha de fer sempre seguint criteris de "seguretat, rendibilitat i diversificació". I actualment, el deute públic espanyol no és una inversió "segura".

A més, segons continua l'informe, en el cas dels pensionistes catalans el risc és més flagrant i injust, ja que Catalunya aporta un 29% del fons de reserva quan la població catalana representa un 16% del total estatal. Segons el CCN, el saldo de la Seguretat Social a nivell espanyol cau de manera irremeiable i està aprop del col·lapse, fet que farà que la part catalana d'aquest saldo, que minva molt menys que l'espanyola, es pugui veure arrossegada.

El CCN considera molt "arriscat" tenir el Fons de Reserva invertit en títols poc fiables quan sembla imminent la necessitat de fer-ne ús, i conclou que només un Estat català independent pot garantir amb prou solidesa el pagament de les pensions.

Font:  http://www.naciodigital.cat/noticia/42720/pensions/dels/catalans/perill

No hay comentarios: